Kayu Balsa atau Balsa Wood



Kayu Balsa atau Balsa Wood adalah sejenis kayu lembut yang selalu digunakan oleh scale modeler untuk membina projek diorama mereka. Penggunaan kayu balsa sering digunakan dalam pembuatan scale model dan diorama kerana, kayu balsa ini sangat lembut. Pokok Balsa tidak terdapat di Malaysia dan oleh kerana itu, kayu balsa ini sangat mahal harganya.





Contoh penggunaan kayu balsa pada projek diorama saya. Gambar sebelum dan selepas ditambah sedikit debu-debu serpihan bangunan yang musnah.

Anda boleh membeli kayu balsa ini di kedai-kedai yang menjual peralatan seni (art shop) atau hobby shop. Hanya kedai peralatan seni yang tertentu sahaja yang ada menjual kayu balsa. Selain itu, kayu balsa ini sering digunakan oleh pemain kapal terbang kawalan jauh (remote control airplane).

Bagi anda yang tinggal di Pulau Pinang, anda boleh dapatkan pelbagai jenis kayu balsa (seperti gambar di atas) di kedai Hobby Acme yang terletak di Pacific Megamall. Berikut saya sertakan alamat kedai untuk anda hubungi.

Hobby Acme
Megamall Pulau Pinang
No. 190, 3rd Floor, Jalan Baru, 13600

Tel: 604 390 4946
Share on Google Plus

Info Seni Diorama

Seni Diorama adalah blog portal berkaitan diorama iaitu salah satu hobi yang makin berkembang di masa kini. Blog ini memberi info berkaitan teknik membina diorama dan sebagainya.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. kedai en ada tak jual balsa sheet tebal 1mm

    ReplyDelete
  2. Salam Bro...
    Saya dari Kota Kinabalu, Sabah. Saya baru nak berjinak2 dalam dunia modelling. Skrg tengah cuba buat model kapal laut. Saya sedang mencari kayu balsa dan search punya search, jumpa blog bro. Di Sabah susah nak dapat kayu balsa. Kalau bro tak keberatan, boleh tolong belikan and courier ke saya? Saya akan bank in harga kayu + courier.
    Lagi satu, ada tak kedai jual tools untuk model ship kat Penang?
    Apa-apa, boleh email saya di sharma.pillai@gmail.com

    Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.

      Terima kasih kerana melawat blog saya. Rasanya agak susah untuk saya membuat penghantaran kayu balsa ke Sabah kerana ukuran kayu ini agak panjang dan ia mudah patah. Tapi tak mengapa, saya akan tanya pada kedai yang selalu saya membeli kayu balsa jika mereka boleh hantar pada saudara.

      Untuk modeling tools, saya rasa saudara boleh hubungi Sandakan Hobby untuk jimatkan kos penghantaran. Ini page Sandakan Hobby di facebook. Ada banyak model kit, tools dan buku2 berkaitan diorama.

      http://www.facebook.com/SandakanHobby?ref=ts&fref=ts

      Delete
  3. Hai apa kabar,saya berasal dari sarawak,saya mak tumpang tanya,berapa harga satu kayu balsa size 1 inci x 1 inci (janji size kecil je..panjang sukahati jer)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Kayu balsa saya ingat harganya. Tapi pasti agak mahal. Anda boleh cari di art shop. Selalunya art shop yang menjual peralatan melukis ada menjual kayu balsa.

      Delete
  4. ASSALAMUALAIKUM BANG, KALAU DI KL, MANA KEDAI DIORAMA YG BAGUS YER??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap admin dapat beritahu di mana kedai diorama di KL kerana saya juga sedang mencari..thanks. :)

      Delete
    2. GPS Maps: 3.008334,101.437967
      RANGSANGMAS HOBBY : http://www.rangsangmas-hobby.com
      FB :http://www.facebook.com/pages/RANGSANGMAS-HOBBY/124295764282020?fref=ts

      62A-2 ,Lorong Batu Nilam 4B
      Bandar Bukit Tinggi ,Klang
      12pm -9pm : Mon - Thu 3pm -9pm : Fri12pm -9pm : Sat:

      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Hobby HQ KL
      GPS Maps : 3.128041,101.7137
      http://z12.invisionfree.com/ScaleModelsMalaysia/index.php?showtopic=4758&st=60
      52-1 (TKT 1), Jalan Metro Pudu,
      Fraser BIZ Park, 55100, KL

      Telephone number: 603-92238588, 603-92239588.
      10am to 6:30pm on Monday to Saturday
      11am to 5pm (Call first before go the place)


      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Art Friend.
      The Curve @ Mutiara Damansara
      Second Floor Lot 245B
      6 Jalan PJU 7/3
      47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
      Tel: +603 7722 2211 / Fax: +603 7727 2211
      Opens Daily from 10.30am to 9pm



      Delete
  5. Hi.
    ada email?
    siapa tahu kita bisa kerja sama.
    terimakasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.facebook.com/scaleproject

      Delete
  6. salam..saya nak tempah kayu balsa mcm mana??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dari cheras selangor
      saya perlukan kayu balsa utk projek model jambatan saya

      Delete
    2. salam.

      cuba contact kedai seperti alamat di bawah.

      Hobby Acme
      Megamall Pulau Pinang
      No. 190, 3rd Floor, Jalan Baru, 13600

      Tel: 604 390 4946

      Delete
  7. Mr Hobby Acme,
    I just want to ask you a few question regarding balsa wood.
    1) I have to construct a bridge which can support 50kg vehicle for my engineering project. Can I use balsa wood support the load?
    2) If yes, can I know price for I meter balsa wood?

    ReplyDelete
  8. assalam..saya student Ikbn KUALA LANGAT (BANTING,SELANGOR)nak tempah kayu balsa..macam mana nk buat?Pm me plsss
    0173597489 ezni_14@yahoo.com

    ReplyDelete