Wednesday, August 1, 2012

Kayu Balsa atau Balsa Wood



Kayu Balsa atau Balsa Wood adalah sejenis kayu lembut yang selalu digunakan oleh para scale modeler untuk membina projek diorama mereka. Penggunaan kayu balsa sering digunakan dalam pembuatan scale model dan diorama kerana, kayu balsa ini sangat lembut. Pokok Balsa tidak terdapat di Malaysia dan oleh kerana itu, kayu balsa ini sangat mahal harganya.



Contoh penggunaan kayu balsa pada projek diorama saya. Gambar sebelum dan selepas ditambah sedikit debu-debu serpihan bangunan yang musnah.

Anda boleh membeli kayu balsa ini di kedai-kedai yang menjual peralatan seni (art shop) atau hobby shop. Hanya kedai peralatan seni yang tertentu sahaja yang ada menjual kayu balsa. Selain itu, kayu balsa ini sering digunakan oleh pemain kapal terbang kawalan jauh (remote control airplane.

Bagi anda yang tinggal di Pulau Pinang, anda boleh dapatkan pelbagai jenis kayu balsa (seperti gambar di atas) di kedai Hobby Acme yang terletak di Pacific Megamall. Berikut saya sertakan alamat kedai untuk anda hubungi.

Hobby Acme
Megamall Pulau Pinang
No. 190, 3rd Floor, Jalan Baru, 13600

Tel: 604 390 4946

13 comments:

  1. kedai en ada tak jual balsa sheet tebal 1mm

    ReplyDelete
  2. Salam Bro...
    Saya dari Kota Kinabalu, Sabah. Saya baru nak berjinak2 dalam dunia modelling. Skrg tengah cuba buat model kapal laut. Saya sedang mencari kayu balsa dan search punya search, jumpa blog bro. Di Sabah susah nak dapat kayu balsa. Kalau bro tak keberatan, boleh tolong belikan and courier ke saya? Saya akan bank in harga kayu + courier.
    Lagi satu, ada tak kedai jual tools untuk model ship kat Penang?
    Apa-apa, boleh email saya di sharma.pillai@gmail.com

    Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.

      Terima kasih kerana melawat blog saya. Rasanya agak susah untuk saya membuat penghantaran kayu balsa ke Sabah kerana ukuran kayu ini agak panjang dan ia mudah patah. Tapi tak mengapa, saya akan tanya pada kedai yang selalu saya membeli kayu balsa jika mereka boleh hantar pada saudara.

      Untuk modeling tools, saya rasa saudara boleh hubungi Sandakan Hobby untuk jimatkan kos penghantaran. Ini page Sandakan Hobby di facebook. Ada banyak model kit, tools dan buku2 berkaitan diorama.

      http://www.facebook.com/SandakanHobby?ref=ts&fref=ts

      Delete
  3. Hai apa kabar,saya berasal dari sarawak,saya mak tumpang tanya,berapa harga satu kayu balsa size 1 inci x 1 inci (janji size kecil je..panjang sukahati jer)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Kayu balsa saya ingat harganya. Tapi pasti agak mahal. Anda boleh cari di art shop. Selalunya art shop yang menjual peralatan melukis ada menjual kayu balsa.

      Delete
  4. ASSALAMUALAIKUM BANG, KALAU DI KL, MANA KEDAI DIORAMA YG BAGUS YER??

    ReplyDelete
  5. Hi.
    ada email?
    siapa tahu kita bisa kerja sama.
    terimakasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.facebook.com/scaleproject

      Delete
  6. salam..saya nak tempah kayu balsa mcm mana??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dari cheras selangor
      saya perlukan kayu balsa utk projek model jambatan saya

      Delete
    2. salam.

      cuba contact kedai seperti alamat di bawah.

      Hobby Acme
      Megamall Pulau Pinang
      No. 190, 3rd Floor, Jalan Baru, 13600

      Tel: 604 390 4946

      Delete
  7. Mr Hobby Acme,
    I just want to ask you a few question regarding balsa wood.
    1) I have to construct a bridge which can support 50kg vehicle for my engineering project. Can I use balsa wood support the load?
    2) If yes, can I know price for I meter balsa wood?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i recommend you not to use balsa wood.

      Delete